Exposició “Salvat-Papasseit, l’irradiador de l’avantguarda”

12 de juny 2024

El Vicerectorat de Cultura, Igualtat i Diversitat de la UMH acull l’exposició “Salvat-Papasseit, l’irradiador de l’avantguarda” organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes, la Generalitat de Catalunya, per tal de commemorar els 100 anys de la mort de Joan Salvat i Papasseit, des de l’11 fins el 27 de juny 2024 a l’ECO Espai Cultural Obert de l’edifici Altabix.

Aquesta exposició itinerant dedicada a Joan Salvat-Papasseit, organitzada per commemorar el centenari de la seva mort, mostra la figura polièdrica de l’autor. Els sis plafons de què està composta fan un recorregut per la seua vida i obra a través de material gràfic i citacions del poeta, i el fet que siga itinerant permet fer conèixer l’autor arreu del territori valencià.

El títol de l’exposició mostra l’afany avantguardista de Salvat-Papasseit, que fou l’irradiador del port, amb els seus cal·ligrames, els seus versos lliures i els seus poemes d’amor. L’exposició també recupera de manera breu i concisa el pensament de Salvat-Papasseit. Cada plafó està destinat a un tema essencial de la seva trajectòria literària i vital: la formació, les revistes, el poeta d’avantguarda, l’home entusiasta i la recuperació de la seua obra. D’aquesta manera, l’exposició mostra la seua trajectòria poètica, humana i artística, un trajecte que va del seu pas per l’Asil Naval fins a la seua ocupació de llibreter a les Galeries Laietanes, passant per la seua etapa de vigilant al Moll de la Fusta, la seua vida familiar i l’espurna poètica en què enlairava els seus versos. També tracta la seua relació amb els artistes i literats catalans i els d’avantguarda, sense oblidar la greu malaltia que el va portar a la mort en plena joventut.

L’exposició, doncs, ens ajuda a comprendre qui va ser Salvat-Papasseit i amb quina passió es va dedicar a crear una obra completament original. A través dels textos inclosos també podem esbrinar el Salvat-Papasseit rebel, que firmava els seus articles com Gorkiano i el pensador poètic dels Mots-propis i dels manifestos. A la part final, es mostra la recuperació del poeta, després d’un llarg silenci, a través de la cançó, les edicions i el record urbà. D’aquesta manera, l’exposició pretén fer memòria viva d’un dels escriptors més populars de la llengua catalana del segle XX: far poètic i irradiador de l’avantguarda a Catalunya.

L’exposició es produeix en format de plafons enrotllables per facilitar-ne la itinerància. Es crearan diverses còpies de l’exposició, que s’oferiran a tot el territori a través dels circuits habituals d’itinerància de la Institució de les Lletres Catalanes i el Sistema de Lectura Pública de Catalunya.

Veniu a conéixer aquest autor interessant i polièdric.

Exposició Joan Salvat Papasseit